Gorjeanul: Proiect Comenius Multinațional la Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Bălești

Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Bălești a găzduit în perioada 21-25 octombrie 2013 întâlnirea reprezentanţilor a trei școli din Polonia, Turcia şi Spania cu profesorii din Băleşti în cadrul Proiectului Multinațional  Comenius  „Heritage of the past – foundation for the future” (2013-2015).

Programul oaspeţilor din cele trei ţări partenere a inclus întâlniri cu profesorii şi elevii din Băleşti, cu primarul şi viceprimarul localităţii, cu inspectori şcolari din judeţul Gorj, dar și vizite la obiective istorice și turistice din Băleşti, Hobiţa și Târgu-Jiu, Cheile Sihodolului, mânăstirile Tismana şi Polovragi.

Proiectul câştigat de profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş”  Ceauru include 26 de mobilităţi în Polonia, Turcia și Spania, jumătate dintre acestea fiind pentru elevi. De foarte mulți ani la această școală au existat preocupări pentru cunoaşterea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor din zonă, cu ani în urmă derulându-se chiar un subproiect în cadrul Proiectului de Învăţământ Rural.

În cadrul ședințelor de lucru desfășurate la Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Bălești, care este și școala coordonatoare a proiectului „Heritage of the past – foundation for the future” („Moștenira trecutului – temelie pentru viitor”), profesorii celor patru țări partenere au stabilit programul mobilităților, prima țară ce urmează să găzduiască activitățile comune fiind Polonia, în perioada 26-31 mai 2014, la Gimnazjum im. Solidarności w Zespole Szkoł w Korycinie. „Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Bălești va deplasa în Polonia un număr de 12 elevi și cadre didactice care vor lua parte la diverse activități commune defășurate în cadrul mai multor ateliere de  lucru: Interferențe cultural-istorice, Artă tradițională, Port popular și dansuri tradiționale, Obiceiuri și tradiții, Bucătărie tradițională. Aceste mobilități vor fi urmate de vizita din Turcia în perioada 27-31 octombrie 2014, la Konya Halkapinar Yatili Bölge Ortaokulu și Spania 2-6 martie 2015, la Ies Caura, Coria del Rio, pentru ca România, în calitate de țară organizatoare să găzduiască ultima întâlnire din cadrul proiectului, în perioada 18-24 mai 2015”, ne-a declarat prof. Andrei Popete-Pătrașcu.

Proiectul Multilateral Comenius „Heritage of the past – foundation for the future” („Moștenira trecutului – temelie pentru viitor”) are ca scop sensibilizarea prin diferite forme de învățare a diversității culturale și lingvistice, prin valorificarea trecutului și a tradițiilor. Mediul școlar poate contribui în mod semnificativ la conștientizarea asemănărilor și diferențelor culturale și de identitate prin înțelegerea lor, iar elevii Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş” Ceauru vor căuta subiecte, vor interacționa cu elevi din alte medii culturale și vor realiza împreună o serie de produse finale ale acestui proiect, care vor consta în broșuri, postere, afișe, pliante, cărți sau CD-ROM-uri.

Directorul Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş” Ceauru, prof. Cornel Șomîcu ne-a declarat la încheierea celor cinci zile că: „Proiectul „Moștenira trecutului – temelie pentru viitor” se derulează conform parteneriatului încheiat, echipa de proiect este omogenă şi eficientă, au fost stabilite tehnici de îmbunătăţire a performanţelor în cadrul proiectului. Indicatorii care descriu obiectivele proiectului au fost verificaţi în mod obiectiv de către reprezentanții celor patru țări partenere, obţinându-se costuri acceptabile, în concordanţă cu bugetul proiectat. Activităţile sunt adecvate condiţiilor locale în care proiectul se desfăşoară, iar modul de implementare propus este corespunzător atingerii obiectivelor. Acest proiect contribuie la dezvoltarea de noi relații și parteneriate locale sau europene în viitor. Credem în reușita sa și în atingerea obiectivelor propuse, într-un mediu educațional centrat pe nevoile elevului și cerințele europene”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s