Elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială “Antonie Mogoş” , proiect Comenius în Polonia

În perioada 26-30 mai 2014, o delegaţie alcătuită din 8 elevi şi 6 cadre didactice s-a aflat în Polonia într-o vizită de documentare din cadrul Parteneriatului Multilateral Comenius intitulat “Heritage of the past-foundation for the future”. Impresiile de la această vizită au fost diseminate într-o şedinţă a Consiliului Profesoral dar şi într-o întâlnire cu toţi elevii şcolii.

Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti este implicată, începând cu luna august 2013, în derularea Parteneriatului Multilateral Comenius intitulat „Heritage of the past-foundation for the future”, cu durata de 2 ani, finanţat de către Comisia Europeană, prin Programul Long Life Learning. În proiect sunt implicate, alături de şcoala din Băleşti, 3 şcoli partenere, din Polonia, Spania şi Turcia. În luna mai s-a desfăşurat prima întâlnire cu elevi şi profesori în localitatea Korycin din Polonia.
Momente de neuitat
Profesorul Cornel Şomâcu, coordonatorul proiectului, ne-a declarat despre vizita în Polonia: “Proiectul Comenius care ne-a adus laolaltă români,polonezi, spanioli şi turci, ne-a oferit un prilej fericit să ne cunoaştem mai bine, să apreciem lucrurile care ne apropie sau ne diferenţiază în marea familie europeană. Cel puţin în Polonia, la prima noastră vizită în proiect, am găsit gazde extrem de ospitaliere şi, după cum aveam să constatăm, un trecut cu multe lucruri commune. De la istorie şi tradiţii, de la obiceiuri şi până la portul popular, între România şi Polonia există foarte multe elemente commune. Aşa cum spuneam, ospitalitatea ne caracterizează pe noi românii dar am găsit-o din plin la Korycin unde de la Primărie la Şcoală şi de la Biserică la agenţii economici locali, cu toţii s-au străduit să ne facă un sejur deosebit.”
La reuniunea din Polonia s-au întâlnit 43 de participanţi din ţările afiliate acestui proiect, România(6 profesori, 8 elevi), Spania(3 profesori, 6 elevi) şi Turcia(8 profesori, 12 elevi) dar şi cei 50 de membri în proiect din şcoala gazdă. Din România s-au aflat în Polonia profesorii Cornel Şomîcu, Daniel Drumen, Irina Spineanu, Gabriela Hortopan, Simona Peptan şi Daniela Cîrstea şi elevii Andreea Bălăcescu, Bogdan Popescu, Anca Băzăvan, Alis Ştefan, Alin Podişor, Cristian Nicolae, Georgiana Cîrstea şi Daiana Niţu.
Astfel, în sala de gimnastică a Gimnaziului din Korycinie elevi şi cadre didactice implicate în proiect au pregătit o expoziţie despre cultura, tradiţiile, obiceiurile, istoria, şi natura poloneză cu un accent special pe regiunea parteneră: municipiul Korycin şi Podlaskie Voivodship. Oaspeţii au avut posibilitatea de a viziona o prezentare pregătită de partea poloneză cu elemente de cultură, tradiţii istorie şi cultură a regiunii dar şi a ţării gazdă.
Vizita în Polonia a început cu reuniunea de la Varșovia, capitala Poloniei. Istoria acestui oraş şi vizitarea celor mai importante locuri din Varşovia au fost primele moment importante din Polonia. Am reţinut ca obiective de vizitare: oraşul vechi, Palatul Prezidenţial, prin Garda la Mormântul Soldatului Necunoscut, Varşovia orizontul cu terase, Biblioteca Universitară, Parcul Łazienkowski. Limba de comunicare a fost limba engleză, atât elevii cât şi cadrele didactice reuşind la un nivel mulţumitor să comunice.
În ziua următoare a sejurului, oaspeţii au fost primiţi în şcoala gazdă, Gimnaziul din Korcyn. Aici s-a lucrat în echipă asupra elementelor de istorie, cultură şi tradiţie care unesc cele patru ţări.Printre cele văzute de elevii şi cadrele didactice din România la şcoala gazdă din Polonia remarcăm: superbele dansuri populare prezentate de elevii de la formaţia de dansuri “Krakowiak”, interesantele expoziţii de obiecte tradiţionale şi fotografii de la diferite evenimente din viaţa unei familii poloneze, prezentări despre istoria, cultura, tradiţiile şi natura poloneză. Toate comunicările şi prezentările ca şi dialogul gazde-oaspeţi s-au făcut în limba engleză.
Au fost şi elemente importante în vizita din Polonia. Oaspeţii au fost invitaţi de primarul Korycin, care le-a arătat cele mai frumoase locuri din municipiu şi a prezentat povestea aşezării. Au fost prezentate obiective de interes local: o fabrică de cherestea modernă, o plantaţie de căpşuni combinată cu degustarea lor şi o întâlnire cu un producător de brânză. La fermă, oaspeţii au învăţat modul de fabricaţie la brânză şi traditia brânzei “Koryciński”.
Vizita din următoarea zi a dat în continuare posibilitatea de perfecţionare a abilităţilor de comunicare în limba engleză şi lărgirea orizontului cultural participanţilor prin a cunoaşte limba poloneză. Oaspeţii străini au vizitat un muzeu din Białystok şi cele mai interesante locuri din Bialystok, Palatul Branicki, Biserica parohială, Biserica Sf. Nicolae, Palatul Branicki ş.a.
Următoarea deplasare va fi în această toamnă în Turcia, Şcoala Gimnazială “Antonie Mogoş” trimiţând din nou o delegaţie important. Poate cea mai importantă concluzie a întâlnirii din Polonia a fost că majoritatea oaspeţilor ar vrea să revină în Polonia ca turişti.

 

Mobilitate Spaniaproiect 6 proiect 5 proiect 4 Proiect 3 proiect 2 Proiect 1

 

 În perioada 9-13 martie 2015, reprezentanți ai  Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” s-au deplasat în Spania la IES CAURA-CORIA DEL RIO-SEVILIA. Aceasta reprezintă cea de-a treia mobilitate din cadrul Proiectului Comenius Multilateral ”Moștenirea trecutului-temelie pentru viitor”  care reunește  reprezentați din patru țări :România,Turcia,Spania,Polonia.

Ana Corina Balica

 

Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti este implicată, în perioada 2013-2015,  în derularea Parteneriatului Multilateral Comenius intitulat „Heritage of the past-foundation for the future”, cu durata de 2 ani, finanţat de către Comisia Europeană, prin Programul Long Life Learning. În proiect sunt implicate, alături de şcoala din Băleşti, 3 şcoli partenere, din Polonia, Spania şi Turcia. După deplasările în Polonia și Turcia, desfășurate în decursul anului 2014, a venit rândul Spaniei pentru luna martie 2015.

 

Jurnal de călătorie în Spania

 

Cadrele didactice s-au reunit la Sevilia,în cadrul unor întâlniri cu reprezentanții școlilor partenere în proiect. Prima zi a deplasării a fost destinată vizitării capitalei Spaniei. Madrid, cel mai mare oras din Spania si totodată capitala acesteia, este al treilea oraș ca mărime a populației din Uniunea Europeană, după Londra si Berlin. Începând cu Aeroportul Internațional Adolfo Suarez,Madrid Barajas ,Madridul este un oraș plin de spații verzi,parcuri și multe obiective turistice.

Drumul spre Sevilia a fost impresionant.Sevilia beneficiază de o linie de tren de mare viteză care ajunge din Madrid Puerta de Atocha în două ore și jumătate.

Sevilia este al patrulea oraș ca mărime al Spaniei. Sevilia este considerată centrul artistic, cultural, financiar, economic și social al sudului Spaniei. După întâlnirea cu reprezentanții țărilor partenere,am vizitat orașul vechi și Metropola Parasol.

Am avut o zi destinată întâlnirilor de la școală. Școala IES Caura este situată în Cerro de San Juan S / N din Coria del Río din provincia Sevilia. Cadrele didactice și elevii reprezentanți ai țărilor partenere în proiect s-au reunit în cadrul unor workshop-uri.Temele abordate au fost „Mâncare tradițională” și „Ce nu îmi doresc eu pentru copilul meu”,incluzând activități de prezentare a tradițiilor școlilor partenere,prezentări ale elevilor,vizitarea sălilor unde se desfășurau orele si a atelierelor.

De remarcat este ospitalitatea profesorilor din Spania care au pus la dispoziția participanților materialele necesare,dar și deschiderea părinților care împreună cu elevii au pregătit mâncărurile tradiționale cu care am fost serviți.

Pe parcursul zilei am vizitat Consiliul Local, obiectivele turistice din Coria del Rio,un atelier de construcție a bărcilor din lemn.

Pe măsura timpului limitat, am vizitat obiectivele turistice din Sevilia. Sevilia este un oraș cufundat în istorie. Pe străzile înguste și pe marile bulevarde,populate cu calești cu cai, peste tot in oraș există monumente fascinante și clădiri care stau mărturie pentru incredibila mșstenire istorică a orașului. Am vizitat cel mai mare parc,Parcul Maria Luisa,Palatul Regal al Seviliei,Catedrala din Sevilia.

Real Alcazar este Palatul Regal al Seviliei, un complex magnific de curți, terase și săli în diferite stiluri arhitectonice, de la mudejar (stilul arhitectonic maur) la gotic. Real Alcazar este una dintre atracțiile orașului și localnicii se mândresc cu acest loc care stă mărturie pentru istoria bogată a orașului lor.

Catedrala din Sevilia este una dintre cele mai mari și impresionante biserici din lume. A fost construită în secolul XV pe locul unei moschei din secolul al XII-lea. In interiorul catedralei se găsește un altar spectaculos din aur, Retablo Mayor. Astăzi este un obiectiv major al orașului Sevilia, o atracție turistică vizitata de foarte mulți turiști în fiecare an. Catedrala din Sevilia este alături de turnul Giralda, singurul rămas în picioare din vechea moschee, un punct turistic important al orașului Sevilia de astăzi.

Parcul Maria Luisa a luat ființă la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest parc destul de mare este situat în apropierea centrului istoric din Sevilia. Este zona verde cea mai importantă a întregului oraș, decorată din belșug cu bănci, fântâni, bazine, statui si monumente. Există chiar si un mic munte, Monte Gurugu, cu o cascadă artificială si o mică insulă și un chioșc. Atracția principală a parcului este Plaza de Espana un complex arhitectonic maiestuos ce a fost făcut pentru a servi drept departament central al Expoziției Iberico-Americane, o manifestare organizată în 1929 de Sevilia ce a avut ca scop strângerea relațiilor dintre Spania și fostele colonii din America Latină.

Ultima zi in Sevilia am început-o cu o croazieră pe râul Guadalquivir. Guadalquivir este al cincilea cel mai lung fluviu din Peninsula Iberică și al doilea fluviu ca lungime cu întreaga sa lungime în Spania.

 

Întâlnirea din România, 18-22 mai 2015

 

47 de elevi și cadre didactice din Spania, Polonia și Turcia au fost în această săptămână oaspeții Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Bălești, ultima reuniune din Proiectul Comenius Multilateral ”Moștenirea trecutului-temelie pentru viitor”. Școala din Gorj a fost coordonatoarea acestui proiect care a vizat printre altele asemănările identificate între cele patru țări pe diverse direcții de investigație.

Oaspeții străini au fost fascinați de tradițiile și obiceiurile locale păstrate de elevii din Bălești
Oaspeții străini au fost fascinați de DSC00005 DSC00009 DSC00023 DSC00040 DSC00045 DSC00052 DSC00058tradițiile și obiceiurile locale păstrate de elevii din Bălești
Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” derulează în perioada 2013-2015 Proiectul Multilateral Comenius ”Heritage of the past-foundation for the future” cu parteneri din Polonia, Turcia și Spania. Proiectul câştigat de profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş” Ceauru a inclus 32 de mobilităţi în Polonia, Turcia și Spania, jumătate dintre acestea fiind pentru elevi.
Proiectul Multilateral Comenius „Heritage of the past – foundation for the future” („Moștenira trecutului – temelie pentru viitor”) a avut ca scop sensibilizarea prin diferite forme de învățare a diversității culturale și lingvistice, prin valorificarea trecutului și a tradițiilor. Elevii din cele patru țări au căutat subiecte, au interacționat și au realizat împreună o serie de produse finale ale acestui proiect, care au constat în broșuri, postere, afișe, pliante, cărți și CD-uri și un site care va rămâne o puncte de legătură și în perioada următoare, după ce proiectul oficial se încheie.
Elevii și profesorii din Bălești au fost în Polonia(mai 2014), Turcia(octombrie 2014) și Spania(martie 2015). Profesori și elevi încearcă să identifice prin scris, imagine și artă interferențele ce leagă cele patru țări și s-a văzut că nu sunt deloc puține.
” Concluzia acestei perioade de colaborare este că deși suntem diferiți avem atâtea lucruri care ne unesc în marea familie europeană. Indiferent unde am mers, la Korycinie în Polonia, la Konya în Turcia sau la Sevilia în Spania, nu doar că am fost bine primiți, ca prieteni și colaboratori, dar am creat legături frumoase care vor continua și în anii următori. Colaborarea noastră a inclus șase teme mari, tratate de fiecare țară separat dar și în comun, rezultatele fiind publicate pe site-ul proiectului sau în diverse publicații editate cu acest prilej. ”, a declarat profesorul Cornel Șomîcu, coordonatorul proiectului.
Oaspeții din străinătate au avut un program foarte dens care a inclus vizite în școala gazdă, la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, inclusiv la Curtișoara, vizitarea orașului lui Brâncuși dar și a altor obiective turistice din România. Impresia generală, exprimată mai ales de reprezentanții Poloniei și Spaniei, este că avem o țară frumoasă și vor reveni în Gorj ca turiști sau în alte proiecte educaționale.
În zilele în care au stat la Bălești, oaspeții străini s-au întâlnit cu primarul comunei, inginerul Aristică Paicu, cu inspectorul școlar general, profesorul Ion Ișfan, cu inspectorul școlar cu munca educativă, profesorul Grigore Alexandrescu.

 

Lasă un comentariu

Tendințe