Ca în fiecare an, Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru și Primăria și Consiliul Local Bălești au organizat în comun manifestările dedicate celor 95 de ani de la Marea Unire. Manifestările din acest an au fost făcute în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Asociația ȘCOALA GORJEANĂ.
Proiectul educațional județean UNIREA ROMÂNILOR-UN VIS ÎMPLINIT se desfășoară în perioada 29 noiembrie-1 decembrie 2013 și are drept parteneri Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru, Primăria și Consiliul Local Bălești dar și Asociația ȘCOALA GORJEANĂ. Programul manifestărilor:
-Seminar-”1 Decembrie 1918-semnificația evenimentului”-29 noiembrie 2013-școala gazdă
-Depunerea de coroane de flori la monumentele eroilor din comuna Bălești-1 decembrie 2013
-Participarea la Manifestările dedicate evenimentului din municipiul Târgu-Jiu
-Excursie tematică Târgu-Jiu-Mânăstirea Polovragi-Peștera Muierii-Mânăstirea Crasna-Muzeul Curtișoara
Inginerul Aristică Paicu, primarul comunei Bălești, ne-a declarat: ” Sărbătorim astăzi 95 de ani din momentul când românii își realizau un vis de veacuri, România Mare. Această zi măreață este poate evenimentul cel mai important din Istoria Românilor.
Trebuie să spunem că toți românii sărbătoresc la 1 decembrie, Ziua Națională a României. Ziua de 1 decembrie a fost stabilită ca Ziua Națională a României in 1990, prin legea nr. 10 din 31 iulie.
Alegerea zilei de 1 decembrie a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu România, în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Națională și marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) si Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
Ca și Ziua Eroilor, pe care de asemenea o serbăm la nivelul comunei Bălești, Ziua Națională este dedicată şi omagierii eroilor neamului. Despre eroii comunei Băleşti vorbesc monumentele închinate în cinstea acestora la Cimitirul Băleşti, Cimitirul Ceauru, Monumentul de la Găvăneşti, Monumentul de la Tămăşeşti ca şi troiţe, plăci comemorative şi altele. ”