Revista „Graiul apelor” a ajuns la nr. 25-26

coperta 1

Johann Amos Comenius scria în lucrarea „Didactica magna”, că la naștere, natura înzestrează copilul numai cu „semințele științei, ale moralității și religiozității”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație. Concepția acestuia era că educația trebuie să fie o activitate de stimulare a acestor „semințe”, și implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul „nu poate deveni om decât dacă este educat”. Fiecare dintre profesorii Școlii Gimnaziale „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești încearcă să se su-pună acestor deziderate și să facă din demersul didactic o cale pentru ca elevii din Bălești să fie în primul rând cetățeni și membrii de bază ai societății căreia îi aparțin și care așteaptă atât de multe lucruri de la ei.

Această revistă s-a constituit ca o pistă de lansare pentru nenumărați elevi, unii dintre ei rămași credincioși principiului de a fi vocea generației lor. Ne bucurăm să vedem că elevii de la „Antonie Mogoș” se regăsesc în „Cuget Liber” sau „Studium”, reviste de prestigiu ale liceenilor gorjeni. Cu siguranță, nu ar fi putut face acești pași dacă nu ar fi fost ghidați de profesorii noștri și nu ar fi publicat în „Graiul Apelor”. Fără teama de a greși, strădania noastră a dat roade iar experimentul de la Bălești merge mai departe. De fapt, unul din dezideratele noastre de a da aripi tinerilor talentați se împlinește zi de zi și prin această revistă pe care ne încăpățânăm, în sensul bun al cuvântului, să o scoatem și în format tipărit. Din acest an am beneficiat de sprijinul consistent al profesorului Ion Elena, cel care la Cercul de Cultură Civică a șlefuit câteva talente pe care le descoperiți în paginile revistei.

Suntem optimiști că activitatea noastră ca instituție școlară se vede și este apreciată atât de părinți cât și de comunitatea locală. Ne bucurăm să spunem că tânărul și dinamicul primar al comunei, domnul Mădălin Ungureanu, ne sprijină în toate demersurile noastre iar școlile au căpătat o nouă față. Foarte curând, preșcolarii din Bălești iar apoi și cei din Ceauru vor avea la dispoziție clădiri noi și bine dotate. Cel puțin în programul nostru, comun cu al domnului primar, este cuprins faptul că din toamna anului 2017 elevii de ciclul primar vor beneficia de un afther-school modern, la fel ca în localitățile urbane. Avem condiții, avem rezultate, suntem deja o școală europeană în adevă-ratul sens al cuvântului.

În acest cuvânt de deschidere ne bucurăm să remarcăm faptul, recunoscut public și de autoritățile locale, că suntem principala instituție de cultură a localității. Grație demersurilor școlii, localitatea Bălești este vizitată constant de personalități cultural care vin în contact nu doar cu elevii și părinții acestora ci și cu alți membrii ai comunității locale. Căminul Cultural Bălești a redevenit acel lăcaș de cultură atât de necesar și pentru asta trebuie să le mulțumesc în primul rând colegilor și colaboratorilor, de la domnul Nică Lăzăroiu-coordonatorul „Brîulețulului” la doamna profesoară Mirabela Dogaru Leasă, cea care a pus la punct un ansamblu de dansuri pentru elevii de învățământul primar care concurează alte demersuri valoroase din tot județul.

În numele Școlii Gimnaziale „Antonie Mogoș”, mă bucur să spun că avem o colaborare valoroasă și reciproc avantajoasă cu doamna Corina Popescu – bibliotecarul comunei și domnul Daniel Mihuțoiu, directorul Căminului Cultural.

Și pentru că în acest an avem două aniversări contemporane, 50 de ani de la inaugurarea școlii noi din Ceauru și 10 ani de la inaugurarea școlii gimnaziale din Corneștii Noi, să urăm viață lungă și doar realizări.

prof. Cornel Șomâcu

Director Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești

20170426_151137

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s