Revoluţia română din decembrie 1989 a înlocuit totalitarismul cu libertatea, fapt indiscutabil desi pe măsură ce trec anii de la evenimente controversele se înmulțesc.  În urmă cu 34 de ani, o revoltă a românilor începută la Timişoara a cuprins apoi  toată ţara. Revolta românilor  fost atât de puternică, încât a spulberat în câteva zile  dictatura comunistă care părea indestructibilă.

Se spune că românii au participat la cele mai curajoase proteste ale sfârșitului de secol XX în Europa, evenimente care  s-au soldat, din păcate, cu victime, spre oroarea lumii întregi, care a putut privi – pentru prima dată în direct, la televizor – cum se desfășoară o revoluție într-o țară sătulă de zecile de ani de privațiuni și suferințe. Regimul lui Nicolae Ceaușescu a căzut în ultimele zile ale anului 1989, încununând o transformare mai amplă care deja se petrecuse în fostul bloc comunist: Zidul Berlinului căzuse, Războiul Rece se sfârșea, iar Europa de Est își regăsea libertatea și democrația.


În evenimentele din decembrie 1989 au murit 1.166 de persoane, potrivit informațiilor  Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Conform datelor anunțate public, în intervalul 17-22 decembrie 1989 s-au înregistrat 271 de martiri, 22-25 decembrie – 715, după 25 decembrie au fost înregistrate 113 victime, iar fără dată exactă au fost înregistrate alte 67. Astfel, în total, Revoluţia din 1989 a avut 1.166 de victime în oraşele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caransebeş, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara. Alte câteva mii de persoane au fost rănite.

Elevii de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești au participat la o adevărată lecție de istorie pe această temă, manifestare organizată în cadrul Programului Național ”Școala Altfel”. Conferința s-a numit REVOLUȚIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989:RENAȘTEREA LIBERTĂȚII și la buna ei desfășurare au participat o serie de instituții: UNIVERSITATEA DIN PETROȘANI, SOCIETATEA DE ȘTIINȚE ISTORICE DIN ROMÂNIA, FILIALA GORJ, INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN GORJ, ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”ANTONIE MOGOȘ” CEAURU-BĂLEȘTI, SERVICIUL JUDEȚEAN GORJ AL ARHIVELOR NAȚIONALE și MUZEUL JUDEȚEAN ”ALEXANDRU ȘTEFULESCU” GORJ.

Au prezentat comunicări în fața elevilor mai mulți invitați :  ADELIN UNGUREANU-UNIVERSITATEA PETROȘANI,  ALBINEL FIRESCU-MUZEUL JUDEȚEAN ”ALEXANDRU ȘTEFULESCU” GORJ,  ION HOBEANU-SERVICIUL JUDEȚEAN GORJ AL ARHIVELOR NAȚIONALE,  CĂTĂLIN DRĂGHICI-SERVICIUL JUDEȚEAN GORJ AL ARHIVELOR NAȚIONALE, CORNEL ȘOMÎCU- SOCIETATEA DE ȘTIINȚE ISTORICE DIN ROMÂNIA, FILIALA GORJ. Nu au lipsit dezbaterile interactive în care elevii din Ceauru și Cornești au putut să afle diverse curiozități despre cele întâmplate în urmă cu 34 de ani.

Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” din comuna Bălești, a declarat în exclusivitate pentru ȘCOALA GORJEANĂ: ”A fost o manifestare reușită în care elevii și profesorii au putut afla cât mai multe elemente despre Revoluția din decembrie 1989, moment care ne-a redat libertatea națională și cea individuală. Invitații, specialiști în cercetare științifică, s-au străduit să aducă informația la nivelul elevilor de gimnaziu, să puncteze de la privațiunile trăite de români pnă atunci la lucrurile castigate după 1989. Nu au lipsit imaginile din 1989 și momentele artistice, pentru care le mulțumesc colegilor mei Elena Iorga Vasilcan și Dorel Șorop!”

Lasă un comentariu

Tendințe